KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Warsztat Terapii Zajęciowej

Uczestnikami warsztatu są osoby posiadające znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, ze wskazaniem uczestnictwa w terapii zajęciowej zawarty w orzeczeniu.

Warsztat jest placówką pobytu dziennego, w której prowadzona jest rehabilitacja społeczna i zawodowa dla 30 uczestników.

Zespół terapeutyczny tworzą: kierownik, psycholog, terapeuci zajęciowi w tym doradca zawodowy, specjalista kinezyterapii i muzykoterapii.

Główną ideą warsztatu jest przygotowanie podopiecznych do życia w  środowisku, zaopatrzenie ich w umiejętności niezbędne w życiu codziennym, takie jak: 

  • poprawne komunikowanie się
  • zaradność społeczna
  • radzenie sobie w sytuacjach trudnych
  • podniesienie sprawności psychofizycznej
  • wyposażenie uczestników w kompetencje prozawodowe

 W pracowniach terapeutycznych uczestnicy pracują wykorzystując techniki metody zajęciowej zdobywając różne umiejętności manualne, ucząc się współpracy w grupie, jak również wykonywania czynności życia codziennego, w tym: przygotowanie prostych posiłków, prac porządkowych i innych.
W ramach realizacji zadań z zakresu rehabilitacji społecznej warsztat prowadzi także inne formy terapii, takie jak:

  • imprezy integracyjne
  • wyjścia do instytucji pożytku
  • publicznego
  • udział w zawodach sportowych, konkursach, wystawach, kiermaszach oraz Targach Rehabilitacyjnych

Uczestnictwo w zajęciach w Warsztacie Terapii Zajęciowej jest dla podopiecznych szansą na podejmowanie nowych ról społecznych i kształtowania różnych umiejętności w sprzyjających ku temu warunkach. Dbamy o to, by skutecznie pokazywać uczestnikom rzeczywistą perspektywę dorosłego życia w przyjaznej atmosferze, która powoduje wzrost poczucia własnej wartości i przydatności społecznej.

Zajęcia prowadzone są w 6 pracowniach terapeutycznych:

  • plastyczna
  • stolarska
  • krawiecka
  • rękodzieła
  • zaradności społecznej i reedukacji
  • tkacka

Warsztat posiada 30 uczestników, wymiana uczestników następuje jeden na jeden. Okres pobytu uczestnika w WTZ jest zróżnicowany i zależy od wielu czynników takich jak:

  • zachowanie wobec innych
  • postawy i motywacji do wykonywania poleceń, zadań, pracy
  • zaangażowanie i aktywność własna
  • ilości podań nowych kandydatów do WTZ na następny rok